Deelfrigo

Een ‘deelfrigo’ en een ‘restjeskoningin’ om voedseloverschotten tegen te gaan en kansarmen te helpen

Buurtbewoners kunnen al dan niet bereide
voedseloverschotten in de koelkast stoppen en er zelf eten uithalen. Traiteurszaken De
Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food stappen mee in het project, Anja Verduyn van
buurtwerk Sint-Pieters is meter.

Persbericht (12/06/2021)

Het samenwerkingsverband Sint-Pieters Deelt start met Junior Chamber International
Brugge (JCI) een deelfrigo op. Buurtbewoners kunnen al dan niet bereide
voedseloverschotten in de koelkast stoppen en er zelf eten uithalen. Traiteurszaken De
Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food stappen mee in het project, Anja Verduyn van
buurtwerk Sint-Pieters is meter.


De gloednieuwe deelfrigo in Sint-Pieters staat vanaf nu opgesteld op de binnenkoer van
buurtcentrum De Dijk. De koelkast is vrij toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Met het
initiatief willen Sint-Pieters Deelt en de partners, buurtbewoners motiveren om bewust met
voedseloverschotten om te springen en het voedselverlies in de wijk te beperken.

Patrick ANTHONE, Sint-Pieters Deelt: “We zijn een netwerkorganisatie die buurtbewoners
stimuleert om goederen, diensten en informatie in Sint-Pieters te delen. Wat ooit begon met
één speelgoedbeurs is uitgegroeid tot een breed verhaal met ruilbeurzen, naaiateliers,
burenhulp en nog veel meer. We krijgen brede steun van organisaties zoals Avansa Brugge,
Covias, Oranje, Wieder, de bewonerswerkingen Meulentje en De Wissel, de buurtcentra Den
Heerd en De Dijk,…. maar vooral ook geëngageerde wijkbewoners. Heel wat wijkbewoners
van Sint-Pieters zijn ook virtuele ‘aandeelhouders’ en dat straalt af op de wijk. Door
voedseloverschotten te delen via een gloednieuwe deelfrigo, zetten we een nieuwe stap
richting duurzamer leven.”
De deelfrigo komt er op een moment dat de coronamaatregelen versoepelen en ‘delen’ niet
langer consequent afgeraden wordt. Uiteraard waakt Sint-Pieters Deelt over voedselhygiëne
in om de koelkast. Partner JCI Brugge is opgetogen over de opstart.


Benedicte LEROY, voorzitter JCI Brugge: “Dit is een uitgelezen kans om samen te werken
rond een actueel thema dat voor iedereen belangrijk is. Op dit moment loopt de campagne
Food Winners in Brugge, met dezelfde boodschap: vermijd voedselverspilling. JCI Brugge
brengt in juni 2022 ook de Europese JCI-conferentie naar Brugge. Onder het motto ‘Food for
Generations’ gaan we daar dieper in op goede praktijken zoals deze in Sint-Pieters. De
deelfrigo bewijst dat we anders en bewuster kunnen omspringen met de fameuze ‘restjes’ in
onze eetcultuur.”
Ook het bestuur van de Stad Brugge steunt het initiatief in buurtcentrum De Dijk en gelooft in
de meerwaarde van de deelfrigo.

Schepen Pablo ANNYS: “Het mooie aan dit project is dat er geëngageerde bewoners én
middenstanders aan zet zijn. Ze ervaren dezelfde noden en willen hetzelfde boel bereiken:
meer duurzaamheid, minder verspilling. Sint-Pieters kende al enkele deelhoekjes, maar we
hebben eerst naar een draagvlak gezocht voor we dit concept lanceerden. Dat er met De
Goeste, Traiteur

Fons en Hashtag Food drie ondernemende voedingszaken aan het verhaal meewerken, is
een garantie op kwaliteit en ‘duurzame interesse’ in het project. We hopen dat andere
buurthandelaars zich op termijn bij het verhaal zullen aansluiten.”


Schepen Mathijs GODERIS: “Er werken heel wat organisaties mee aan Sint-Pieters Deelt.
De kookploeg van Sint-Pieters Eet vervult een cruciale rol in het verhaal. Dit vrijwilligersteam
maakt sinds het begin van de tweede lockdown afhaalmaaltijden voor gemiddeld 40 mensen
per week. De overschot van de wekelijkse soep en wat losse gerechtjes komen alvast in de
deelfrigo terecht Anja Verduyn zal als meter van deze deelfrigo geregeld de inhoud van de
frigo inspecteren en alles onderhouden.”


Schepen Minou ESQUENET: “Gezond, lekker en lokaal voedsel verbindt jong en oud, man
en vrouw, arm en rijk. Dat is de rode draad in onze Brugse voedselstrategie. Mooie
voedselinitiatieven als deze brengen mensen samen én gaan de strijd aan tegen
voedselverlies. Niet alleen is voedselverlies een verspilling van geld, het is ook een
aanzienlijke bron van CO2-uitstoot. Een kilogram voedsel is ongeveer gelijk aan 3,2 kilogram
CO2. De deelfrigo is een project dat perfect binnen ons beleid past. Het is een
schoolvoorbeeld van hoe we gericht acties kunnen opstarten rond het reduceren van
voedselverlies. Met de deelfrigo komen voedseloverschotten terecht bij mensen die ze goed
kunnen gebruiken en denken we tegelijkertijd ook aan ons milieu.”


Schepen Pieter MARECHAL: “Brugge wil een warme stad zijn voor iedereen. We willen
hierbij elke Brugse deelgemeente en wijk actief betrekken. Het welzijn van elke Bruggeling is
immers een van onze grote ambities. Deze deelfrigo is een solidair initiatief en is voor
iedereen toegankelijk en bereikbaar. Mensen kunnen op deze manier voor elkaar zorgen
door voedsel te delen dat anders toch wordt weggegooid. Ook Bruggelingen die het moeilijk
hebben, worden door deze waardevolle actie geholpen. Deze deelfrigo zal ongetwijfeld extra
bijdragen aan het stevig sociaal netwerk dat in Sint-Pieters leeft.”


Burgemeester Dirk DE FAUW: “Met deze nieuwe deelfrigo vertalen we de behoeften van
de buurtbewoners in Sint-Pieters op een slimme manier. Drie ambassadeurs van het project
‘Food Winners’ uit Sint-Pieters worden ingeschakeld om de koelkast te promoten.
Buurtbewoners nodigen we uit om bereide voedseloverschotten gelabeld in de frigo te
plaatsen. Zo zien mensen wanneer het eten is klaargemaakt. Wie er iets instopt, maakt er
een foto van en plaatst die op de sociale media zoals Facebook en Hoplr. Zo weet de buurt
meteen wat er beschikbaar is voor consumptie in de koelkast. Ik ben ervan overtuigd dat de
formule potentieel heeft. Zo zetten we een belangrijke stap richting een duurzaam en
klimaatneutraal Brugge.”