Stekjesplekjes verbinden Sint-Pieters

Dankzij een samenwerking met Viva-SVV en Curieus pakt Sint-Pieters Deelt -de netwerkorganisatie die delen van goederen, diensten en informatie  op Sint-Pieters stimuleert- uit met een heus circuit aan plantenkastjes, ofwel Stekjesplekjes. Zowel aan buurtcentrum Den Heerd, bewonerswerkingen Meulentje en De Wissel als aan de Volkstuinsite in de Sint-Pietersmolenwijk komt er een ruilsysteem voor planten, stekjes en zaden.

We openen deze ‘Steksjesplekjesroute’ op woensdag 4 augustus om 17.30 uur aan Buurtcentrum Den Heerd om 17.30 uur.  Ter gelegenheid van deze opening wordt een heuse culinaire fietstocht georganiseerd langs  de vier verschillende lokaties, deze start aansluitend om 18 uur.

4 locaties

Dankzij de expertise van VIVA-SVV  en Curieus is er nu op Sint-Pieters ook een heuse stekjesplekjesroute. Zowel aan Buurtcentrum Den Heerd als aan de bewonerswerkingen De Wissel en Meulentje staat er een mooi door VIVA-SVV ontworpen plantenkastje. In de Volkstuinsite langs de Sint-Pietersmolenwijk maakte Curieus samen met de volkstuinverantwoordelijke Benny Vilters een grotere plantenkast, waar desgewenst ook de oogst kan worden gedeeld. Op de vier locaties is het in elk geval de bedoeling om planten, stekjes en zaden vlot te delen met de buren. Voor elk van de vier plantenkasten werd een geëngageerde buurtbewoner als peter of meter aangesteld.  Maud Boey, educatief medewerkster VIVA-SVV, licht toe: “De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar. We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan in de buurt waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

“Het opzet is eenvoudig: je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot, je labelt je plantje, je laat het achter in het kastje  en desgewenst neem je een ander stekje mee naar huis,”zegt schepen van sociale zaken Pablo Annys. “Iedere plantenruilkast heeft een peter of meter. Deze geëngageerde  mensen uit de directe buurt zijn het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Zij verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil. Met de plantenruilkastjes trachten VIVA-SVV, Curieus vzw  en Sint-Pieters Deelt de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen. Avansa Brugge houdt het groene enthousiasme warm door het aanbieden van een aantal vormingen.”